interieur, minimalisme

MINIMAAL WONEN VOOR MAXIMAAL LEVEN

Een tijdje terug zijn lief en ik gaan kijken bij een huis. Een echt huis. Zo eentje met hypotheek en alles. Het was niet erg groot, maar wel heel erg mooi. Ook erg duur trouwens. We vinden het geen probleem om klein te wonen, maar wel om veel geld te betalen. Nu onze maandelijkse uitgaven vrij laag zijn hebben we zoveel vrijheid om te leven hoe we willen, we zouden minder kunnen werken als we dat zouden willen.Toen ik de (netto) hypotheeklasten zag van een ‘normaal’ huis in de Randstad, sloeg de schrik me om het hart. Ja, het huis had een openhaard, een bad en een tuin, alles wat we graag willen. Maar is dat het echt waard? Omwille van verschillende redenen zeiden we ‘Nee’ tegen dit huis.

Een paar weken daarop gingen we op vakantie. Toen we de laatste boodschapjes gingen doen, kwam ik het Flow Simplify Your Life boek tegen, wat ik meteen in ons mandje deponeerde. In deze editie vond ik een prachtig artikel over klein wonen, minder spullen hebben en minder maandlasten, om zo vrijer te zijn en minder te hoeven werken. Het artikel schudde me wakker omdat ik bijna vergeten bleek wat me allereerst zo aan had getrokken tot simpel, klein en goedkoop leven.

In het artikel stonden een paar links naar initatieven voor klein wonen, waaronder een link naar een documentaire van Kirsten Dirksen, die kleine huiseigenaren interviewt over hun lifestyle en keuze voor een klein huis. Ik vind het een erg inspirerende documentaire, waar allerlei soorten huizen en eigenaren aan het woord komen. Hippies in een woonboot, een 16-jarige jongen die zijn eigen huisje bouwt, ultra-moderne huizen en ontzettende hippies. Zelfs een Fransman die in een grot woont. Allemaal laten ze de creativiteit maar vooral levenshouding van de bewoners zien.

Eigenlijk zeggen ze allemaal hetzelfde: leuk leven is veel belangrijker dan je blauw te betalen aan een hypotheek. Je koopt een groter huis met nog meer spullen om al die kamers te vullen, je moet nog harder werken om het allemaal te behouden… terwijl je feitelijk helemaal niet zoveel nodig hebt.

Het is geweldig om die mensen zo te zien praten. Er zitten hippies bij die er zo over denken, maar ook architecten en hoogopgeleide mensen die simpelweg niet zoveel heisa in hun leven willen. (misschien is dat wel de ware wijsheid)

Ooit, jaren geleden, heb ik kort in een gigantisch huis gewoond. Een Nederlandse villa. Door verschillende redenen heb ik me er nooit echt thuis gevoeld. Het was van alle gemakken voorzien, had een fantastisch bubbelbad, een open haard en een kookeiland en bijkeuken. Maar het was niet knus, niet gezellig. Juist een kleinere ruimte zorgt voor gezelligheid en geborgenheid. Mijn vriend en ik wonen op 56m2 en hebben een slaapkamer en woonkamer/keuken/eetkamer. Het is klein, maar heel gezellig. Het zorgt voor goede gesprekken, omdat we ons niet voor elkaar kunnen verstoppen in een andere ruimte. Het leidt ook wel eens tot wat frictie, maar dat leidt weer tot afspraken of compromissen.

Als mijn vriend thuis wil zijn en daar wil werken en ik ben vrij, ga ik bijvoorbeeld met een vriendin uit eten of het bos in. Uit eten kost misschien geld, maar we kunnen zelf bepalen hoe duur het maken, een hypotheek kost elke maand hetzelfde en een hele hoop meer. Plus, je kunt nog eens wat nieuws ontdekken bij het noodgedwongen buiten de deur gaan eten.

Ook schoonmaken, iets wat ik nog vergeten was te melden, kost een hoop minder tijd met minder ruimte en spullen. Minder kamers schoon te maken, geen ‘wasdagen’. Gewoon niet teveel spullen hebben.

Dus, voor nu ben ik eigenlijk wel heel erg tevreden. Ik zou graag wel wat rustiger willen wonen, dat is lastiger te realiseren. Ondanks dat heeft deze documentaire en het artikel van Flow me weer heel dankbaar gemaakt voor ons leuke kleine stekkie.

Steeds voel ik in mezelf dat vrijheid belangrijker is dan bezit. En dat voelt goed.

Hier kun je de (2 uur!) durende documentaire kijken, of de losse onderdelen kijken die daar als suggestie naast worden getoond. Het Flow boek is te bestellen via de website van Flow. (bij Tijdschriften en onder Speciale Uitgaven)

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *