minimalisme

WANNEER BEN JE EEN MINIMALIST?

Laatst vroeg een vriendinnetje ‘Ben jij nu een echte minimalist?’ Die vraag zette me aan het denken. Je moet altijd oppassen met labeltjes, want ze beperken je vaak eerder (weer iets om mee te identificeren) maar anderzijds helpen ze ook om dingen concreet te maken. Dus vond ik het eigenlijk wel een goede vraag om eens over na te denken.

Minimalisme is heel persoonlijk
Eenvoudig leven is voor iedereen anders. Ik las laatst over een man met een passie voor muziek. Hij had nauwelijks iets, maar wel 3 peperdure violen. Maar dat was zijn passie. En ik denk dat daarmee de essentie meteen duidelijk is. Eenvoud en minimalisme betekent ruimte (ook financieel!) maken voor de dingen die JIJ echt belangrijk vindt. En soms moet er eerst ruimte ontstaan voordat je dat kunt vinden.

Want, begrijp me niet verkeerd, ik hou best van spullen. Ik kan intens genieten van mijn mooie nieuwe bruine tas, die ik dagelijks met me meezeul. Of die heerlijke zwart witte sjaal die ik laatst bij de H&M op de kop getikt heb. Het gaat erom dat ik alles wat ik niet veel gebruik een nieuwe bestemming geef, en alleen over houd wat ik echt fijn, mooi of nuttig vind.

Dat die sjaal en tas ooit kapot gaan of dat ik ze kwijtraak, is een feit dat ik accepteer, en wat ook makkelijker te accepteren wordt wanneer je losser met spullen omgaat en begrijpt dat je alles alleen maar te leen hebt. Het is feitelijk helemaal niet van mij, ik kan het immers niet meenemen wanneer ik deze aardbol weer verlaat. Dat neemt niet weg dat ik me verantwoordelijk voor voel voor de spullen die ik heb en daar zorg voor draag, en er ook zeker intens van kan genieten!

Thuiskomen
Steeds meer ruim ik op in ons huis en breng ik spullen weg die ik niet meer gebruik of die een ander beter kan gebruiken dan ik. Gisteren kwam een vriendin binnen die uitriep ‘Jeetje, het is hier wel heel opgeruimd!’ En dat is eigenlijk wel zo, al was het die specifieke avond wel echt aan mijn lief te danken. Hij maakt graag schoon, terwijl ik me graag ontferm over het opruimen, herverdelen en uitzoeken. Ik maakte een kop thee voor haar en mij, stak een aantal kaarsen aan en schikte de pioenrozen op tafel. Meer hebben we niet nodig; heerlijke eenvoud.Als ik nu thuiskom van mijn werk, heb ik het gevoel dat ik niets meer hoef. Het huis is opgeruimd, redelijk minimalistisch maar wel heel gezellig.
Tegenwoordig gebruik ik vooral kaarsen, bloemen en stenen ter decoratie, en verander ik het huis met de seizoenen mee. Het geeft een enorme rust om thuis te komen in eenvoudige luxe. En luxe is het zeker. Zelfs de Mac waarop ik nu typ voelt voor mij als eenvoud. Klein, snel en licht van gewicht. Ik gebruik al een iPhone, dus synchroniseert de boel makkelijk met elkaar. Ik gebruik op al mijn werkplekken Firefox en een applicatie om mijn wachtwoorden te onthouden. Het Masterpassword verander ik af en toe. Zo hoef ik geen hordes wachtwoorden te onthouden of mee te slepen. Mijn meest belangrijke bestanden staan (eventueel in een ZIP met wachtwoord) in DropBox. Zo simpel kan het zijn.Natuurlijk ben ik iemand die in (Digitale) Communicatie werkt. Ik heb wellicht weer andere dingen nodig dan jij. Ik ken genoeg mensen die geen Facebook of LinkedIn hebben, of andere dingen als onnodig zien, die voor mijn leven juist essentieel zijn. En dat is helemaal ok. Maak gewoon de afweging wat voor jou echt belangrijk is.

En dan komt de rest vanzelf en blijft er alleen over, waar je echt niet zonder kan of wilt.
Dát is minimalisme en eenvoud in de praktijk.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *